BRMV fik besøg af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

21. august 2024

Midt- og Vestjyske borgmestre havde besøg af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen besøgte mandag Midt- og Vestjylland. Med sig på besøget havde han folketingskollegerne Erling Bonnesen (V) og Anne Paulin (S).
Invitationen var kommet fra Business Region MidtVest, Klimafonden Skive og Thise Mejeri, som alle havde aktuelle emner, som de drøftede med ministeren.

De syv borgmestre i Business Region MidtVest havde inviteret til rundbordssamtale om bl.a. fremtidig arealanvendelse, da de midt- og vestjyske kommuner lige nu står foran massive udbygninger af grønne energiprojekter, og det stiller store krav til lokalplanlægningen.

Derfor appellerede Business Region MidtVest til, at der åbnes op for mulighederne for, at man i endnu højere grad lokalt kan planlægge arealanvendelsen i det åbne land.

”Planloven dikterer, at det ikke er lovligt at placere nye industrier i det åbne land af hensyn til bl.a. landskabet og landbruget. Industrier skal placeres i byzonearealer, som kun findes ved eksisterende byer. Det er i og for sig en god regel, da der ellers ville komme et unødigt stort pres på for eksempel vores landskaber. Men her tager loven ikke højde for nye erhvervseventyrer på vej, som vi lige nu står overfor her i Midt- og Vestjylland. De mange nye VE-anlæg, koblingsstationer for havvindmøller o.l. er alle placeret i det åbne land, der ikke er defineret som byzonearealer. Det er samtidig her, at PtX og andre afledte virksomheder ønsker at placere sig grundet adgangen til strøm samt evt. produktion af brint, varme osv. Det kan i dag kun lade sig gøre via statslig planlægning ved enten af være en del af en statslig udpeget energipark eller gennem en ministeraftale. Det er uhensigtsmæssigt for kommunernes manøvrerum, og det fik vi fortalt ministeren,” forklarer Ib Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune og næstformand i Business Region MidtVest.

Og det var en meget lydhør minister, som fik en række gode ideer og indsigter med sig hjem til Christiansborg. Ministeren understregede, at der vil komme til at blive etableret PtX-anlæg i Danmark, og de skal selvfølgelig placeres strategisk rigtigt, så derfor vil man kigge på, hvorvidt planloven skal åbnes op, og reguleres så de kommende PtX-anlæg måske kan ligge i områder, som man fra kommunal side vurderer, er bedst.

Borgmestrene efterlyste også værktøjer til, hvordan kommunerne skal løse den sagsbehandling, som vil komme i forbindelse med regeringens grønne treparts aftale, hvor dele af den nuværende landbrugsjord skal omlægges til andre formål.

Med den grønne trepart vil der potentielt forsvinde arbejdspladser i landbruget, og borgmester i Lemvig Kommune Erik Flyvholm opfordrede ministeren til at indtænke, hvordan kommuner i yderområderne kan honoreres i forhold til fremtidige energiprojekter.

”Vi har oplevet tab af arbejdspladser i de seneste år, og kigger også ind i flere, derfor opfordrer vi regeringen til at kigge på en model, hvor nogle af de penge, som kommer ind ved grøn energiproduktion, de tilfalder den kommune, som lægger jord til anlæggene. På den måde er der en direkte gevinst til kommunen og dens borgere, ved at lægge jord til større PtX-anlæg og sol- og vindmølleparker,” påpegede Erik Flyvholm.

Fakta:

Business Region MidtVest består af: Lemvig Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Ikast-Brande Kommune, Herning Kommune, Holstebro Kommune, Struer Kommune og Skive Kommune

Foto: Fra v.  Erling Bonnesen MF (V), Anne Paulin MF (A), Marianne Bredal, borgmester Struer Kommune, Jens Peder Kirkegaard borgmester Skive Kommune, Jacob Jensen, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Ib Lauritsen, borgmester Ikast-Brande Kommune, Erik Flyvholm, borgmester Lemvig Kommune og Hans Østergaard, borgmester Ringkøbing-Skjern kommune.

 

Yderligere oplysninger kontakt:  
Nicolai Houmark Lauridsen, Partnerskabschef Business Region MidtVest. Telefon: 29 31 26 67.