Manufacturing Festival 2020 blev en virtuel oplevelse

Når man siger ”festival”, tænker de fleste nok på store arealer med mange mennesker, der kommer hinanden ved. Sådan plejer det også at være for Manufacturing Festival Denmark, der dog i år kunne konstatere, at sådan behøver det ikke være.

Manufacturing Festival Denmark plejer hvert år at samle folk på tværs af virksomheder, uddannelsesinstitutioner, videncentre og generelt teknologiinteresserede mennesker, der gerne vil inspireres. Den samler dem til virksomhedsbesøg, foredrag om de nyeste, digitale trends inden for industriel produktion, oplæg om virksomhedscases fra innovative studerende, og gode muligheder for at netværke på tværs.

Da COVID-19 i starten af året meldte sin ankomst, måtte traditionelle forestillinger om festivaler imidlertid skrinlægges, og nye formater tages i brug. Derfor kunne man i år opleve den ellers fysiske og meget ”hands-on” produktionsfestival transformeret til en 100% virtuel festival.

 

Projektleder, Christopher Larsen, var travlt optaget på adskillige skærme under den virtuelle afvikling af festivalen, der blev transmitteret fra flere lokationer, blandt andet dette til formålet indrettede kontrolrum hos DAMRC

 

Stort online fremmøde

Det nye format afskrækkede dog ikke gæsterne, der med 175 tilmeldinger oversteg tidligere års fremmøde, og engagementet, nysgerrigheden og spørgelysten manglede heller ikke i den virtuelle version af eventet.

Susanne Nors, chef for Business Region MidtVest glæder sig over opbakningen til festivalen i det digitale format og fortæller:

”Festivalen handler jo netop om digitalisering, så det var oplagt at flytte den online. Vi er privilegerede at bo og arbejde i et land med en høj digitaliseringsgrad, og fordi digitale løsninger er så integreret en del af vores hverdag, har vi, som så mange andre, haft mulighed for at flytte fysiske events som dette online.”

 

Danske virksomheder står stærkt på digitalisering

En ny analyse fra Danmarks Statistik zoomer ind på, hvordan danske virksomheder står rustet på den digitale front i forhold til COVID-19-krisen. Netop fordi mange danske virksomheder har en høj digitaliseringsgrad, konkluderer analysen at danske virksomheder står bedre rustet end europæiske virksomheder generelt, idet det vurderes, at virksomhedernes mulighed for at opretholde driften afhænger af deres organisering og digitalisering.

”Det viser med al tydelighed betydningen af digitalisering, og det er enormt positivt, at mange danske virksomheder er godt i gang med den digitale transformation. Men det må ikke blive en sovepude. Vi skal fortsat digitalisere det midt-og vestjyske erhvervsliv for at kunne stå stærkt i konkurrencen fremadrettet.  Derfor fortsætter vi med at afholde arrangementer som denne festival og vil også sætte flere initiativer i gang i den nærmeste fremtid, der skal udbrede kendskabet og adgangen til ny teknologi som en støtte til produktionsvirksomheder i deres digitale transformation”, siger Susanne Nors.

 

Fysisk Festival næste år

Selvom festivalen i sin virtuelle form var en succes, savnede alle parter bag arrangementet dog nogle af de mere ”hands-on”-aspekter, og derfor vil de til næste år igen afholde festivalen i dens oprindelige, fysiske form. Klaus Bonde Ørskov fra videncentret DAMRC, der er én af parterne bag festivalen, forklarer:

”Jeg synes det har stor værdi, at gæsterne kan se live, hvordan nye digitale løsninger anvendes, få produkterne mellem hænderne og have mulighed for at netværke. Vi overvejer dog at lægge et enkelt digitalt spor ind i programmet igen til næste år, for den virtuelle løsning har bestemt også sine fordele. For eksempel havde vi i år en oplægsholder med fra Tyskland, og et digitalt spor vil fremadrettet kunne åbne op for mere internationalisering.”

 

Manufacturing Festival som inspirationskilde

En anden oplægsholder på årets festival var Jimmy Strøm Larsen fra Trehøje Døre – en virksomhed der er godt i gang med den digitale transformation. Han fortalte i sit oplæg, hvordan det at hente inspiration udefra, blandt andet fra Manufacturing Festival, havde være en vigtig del af forarbejdet til forandringsprocessen. I nedenstående video kan du høre eksempler på, hvor virksomheden ellers hentede inspiration.

Manufacturing Festival Denmark er et samarbejde mellem Business Region MidtVest, Aarhus Universitet Herning, DAMRC og de lokale erhvervsråd.

Næste festival afholdes d. 22. april 2021.