Midt- og vestjyske kommuner kåret som Danmarks mest erhvervsvenlige

Ikast-Brande og Herning kommuner har nu gennem 10 år delt ærestitlen som ”Danmarks bedste erhvervskommune” mellem sig. Som regel med Ikast-Brande på 1.-pladsen og Herning på 2.-pladsen. Sådan er det også i år. Men nu følger Ringkøbing-Skjern med helt op på podiet med en flot 3.-plads.

Det er Lokalt Erhvervsklima – DI’s årlige undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner, det handler om. For niende gang stiller Ikast-Brande sig øverst på podiet skarpt efterfulgt af Herning, som også er fast inventar i toppen. Men i år får de to medaljevindere for første gang følgeskab på podiet af Ringkøbing-Skjern Kommune, som fortsætter sin himmelfart og bytter sidste års 5.-plads til en bronzemedalje. 

Faktisk har hele fem af Business Regions MidtVests kommuner i år indtaget en plads i top-10 på DI's rangliste. Udover de tre podievindere er Skive rykket 12 pladser op og har placeret sig på en flot 7.plads og Lemvig ligger nu på en 9.plads, hvor kommunen sidste år var nummer 13.

Chef for Business Region MidtVest, Susanne Nors, er begejstret.

- De midt- og vestjyske kommuner er kendt for at være erhvervsvenlige og det, at de indtager halvdelen af pladserne i top-10 og at de overordnet er rykket flere pladser op i de forskellige kategorier vidner om, at de ikke hviler på laurbærrene, men konstant udvikler sig og stræber efter forbedring og fornyelse på afgørende parametre. Det er noget, vi klart genkender og glæder os over i vores samarbejde med dem, siger hun.

Claus Arberg, formand for DI Midt Vest, hylder også de midt- og vestjyske kommuners placering på ranglisten.

- Jeg var rævestolt sidste år, da vi her i området havde første-, anden- og femtepladsen. Men det skulle altså blive endnu bedre! Jeg håber, det nu – endelig – kan få os til i fællesskab at prale lidt mere af, hvor godt vi gør det, så vi kan inspirere andre. Det her er er simpelthen så stærkt gået, siger Claus Arberg. 

Ikast-Brande bliver bare ved med at yde toppræstationer: Kommunen har den bedste overordnede erhvervsvenlighed, de har landets bedte dialog mellem kommune og virksomheder, og Ikast-Brande er rigtig gode til at bruge private leverandører. Men Ikast-Brandes mangeårige succes er ikke kommet af sig selv. Det har krævet hårdt arbejde at holde podieplaceringen, siger den midt- og vestjyske DI-formand.

- Ni ud af ti førstepladser er jo helt vildt. Særligt når vi ved, at erhvervsklimaet i landets kommuner gennem årene samtidig er blevet støt bedre. Det gør Ikast-Brandes præstation endnu mere imponerende og inspirerende, siger Claus Arberg. 

Herning Kommune holder sin 2. plads i årets måling. Kommunen har gennem alle 10 år været solidt placeret helt i toppen af undersøgelsen. Og virksomhederne er så glade for Herning, at de gerne vil anbefale andre at komme til. Faktisk er virksomhederne i Herning blandt landets bedste ambassadører: Hele 84 pct. af de adspurgte virksomheder vil anbefale andre virksomheder at placere sig i Herning. Det er endnu flere end sidste år og landets tredjehøjeste procent i kategorien. 

Herning og Lemvig kommuners evne til at finde og formidle kvalificeret arbejdskraft er blevet klart forbedret i år, hvor Herning er gået fra en 19.-plads sidste år til en 5.-plads i år og Lemvig har foretaget et imponerende ryk fra 30.pladsen til en 9.plads. Resultatet dækker over bl.a. kommunernes indsats for at opfylde virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er historien noget anderledes end hos de to andre medaljevindere. Her er det en historie om mange års stilstand midt i feltet, der for to år siden blev afløst af en raketfart mod toppen: Ringkøbing-Skjern Kommune er på syv år rykket 59 pladser op fra en 62.-plads i 2012 til årets flotte 3.-plads. Den dramatiske opstigning er et resultat af et udtalt ønske og målrettet indsats for at komme helt i top.

- Ringkøbing-Skjern Kommunes udvikling i Lokalt Erhvervsklima bør være en stor inspiration for landets øvrigt kommuner: Målsætningen har været klar, missionen er sivet hele vejen gennem kommunen, og det har givet gladere virksomheder. Det er et eksempel til efterlevelse, siger Claus Arberg.

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 10. år i træk, at DI laver undersøgelsen.

Kilde: danskindustri.dk