Elektronik (E-18) og Robotmesse (R-18) i Odense

Odense Congress Center har dannet rammerne om Elektronikmessen siden 2002, og har i år udvidet messen med en ny robotmesse. Begge messer har til formål at danne et fokuseret forum, hvor producenter og leverandører kan møde beslutningstagere, indkøbere, ingeniører, iværksættere og specialister.

Business Region MidtVest har i dette sammenhæng besøgt robotmessen R-18, med fokus på at undersøge hvordan et område som Business Region MidtVest kan benytte droneteknologien.

Droneteknologien har eksisteret i mange år, hvor den primært har været benyttet til militære formål. Teknologien har rigtig mange muligheder og især markedet for civile brug har vækstet på det seneste og vækster stadig. I landbruget kan dronen benyttes til at analysere markerne og derved bl.a. gøde de steder hvor der behov for det. Desuden bliver dronerne også benyttet til inspektion af vindmøller, broer, bygninger, elmaster osv.

På robotmessen R-18 kunne man bl.a. opleve droner der har mulighed for at løse overstående opgaver, samt større droner som kan benyttes til langdistance flyvninger. Udover dronen som et fysisk produkt er softwaren også med til at skabe stor værdi. Her arbejdes der bl.a. med kunstig intelligens software, hvor dronen har mulighed for at identificere specifikke objekter, analyseværktøjer som bl.a. kan verificere revner i broer samt rapporteringsværktøjer der gør det nemt for kunden at forstå de billeder dronen tager.

Selvom dronen kan løse mange opgaver i dag, så er der stadig rigtig mange muligheder endnu. Her kan der bl.a. nævnes autonome droner, hvilket er muligt med den nuværende teknologi, men lovgivningen tillader dog ikke at flyve autonomt overalt. Der arbejdes på nuværende tidspunkt på en ny fælles dronelovgivning for EU, der forventes at være klar i 2019. Forskningsinstitutterne arbejder især med de udfordringer, der er med droner. Her kan der bl.a. nævnes vejrforhold, batterikapacitet og kommunikation mellem droner og bemandede flyfartøjer.

Om messen

Elektronikmessen E-18 som også er én af Danmarks største elektronik messer, har i år udvidet messen med en robotmesse. I 2016 havde messen 3.600 besøgende og i år var besøgstallet helt op på 5.071. Messen blev afholdt over 3 dage (11. sep. – 13. sep.), med fokus på at skabe rammerne for et brancheforum, hvor innovation, inspiration, viden, salg og netværk er i højsæde. I løbet af de tre dage blev der afholdt en række indlæg fra nationale og internationale eksperter, og der var desuden mulighed for at komme tæt på de nyeste teknologier blandt de 188 udstillere. Derudover blev der afholdt 3 partner events: Dansk Eksportdag 2018, Offshore Matchmaking og den internationale dronekonference InnoDrone.