Kan vi ved hjælp af robotteknologi vedligeholde solcellefarme bedre og billigere?
Det svar kom direktør Tom Simonsen fra Conpleks i Struer en smule tættere på at kunne besvare efter tre dages intenst arbejde med AU Hernings studerende og forskere.
Global Manufacturing Festival d. 12. april 2018 gav deltagerne et unikt indblik i hvordan de studerende arbejder med områdets virksomheder via TBMI Challenge.
TBMI Challenge er et fag på AU Herning, hvor 100 studerende medvirker til at finde løsninger på teknologiske udfordringer hos 20 virksomheder fra midt- og vestjylland. En af disse virksomheder er Conpleks, som arbejder med robotteknologi.
Conpleks har givet følgende Challenge til gruppen:
Kan vi ved hjælpe af robotteknologi vedligeholde solcellefarme bedre og billigere?
"Der findes gigantiske solcellefarme især i udlandet. Ligesom vi i Danmark har mange vindmølleparker, så finder der i Tyskland masser af solcellefarme, særligt langs de tyske motorveje. Hvordan får vi mere ud af disse?" spørger Tom Simonsen sig selv og sine 12 ansatte.
”Vi ved at solcelleanlæggene mister 10-15 % af deres ydeevne, hvis de er støvet af fx sand. Derfor er anlæg i Sydeuropa særligt udfordrede, når sandstormene raser. De har i dag børster som vi kender fra bilvasken, som bliver betjent manuel af mennesker, som skal flytte store, tunge børster frem og tilbage. Vi har set en mulighed i at lave et produkt, som kan overvåge og rense disse anlæg automatisk. Men vi ved ikke om der er brug for det eller om det kan lade sig gøre – og det vil vi bruge de studerende til finde ud af," fortæller Tom Simonsen, som startede Conpleks for 8 år siden.
”Vi håber på de seks studerende som gennem faget, TMBI Challenge, vil finde ud af om det overhovedet er et problem, om det kan løses med robotteknologi og ikke mindst, hvem vi kan alliere os med for at løse det.”
Hvordan fandt I de studerende?
”Vi har tidligere været med i et andre forløb, hvor vi stødte på udfordringen. Så da vi blev spurgt af det lokale erhvervsråd (Startvækst) om vi havde nogle udfordringer, som studerende fra AU Herning kunne arbejde med, så havde vi allerede denne udfordring i tankerne.”
”Det at få nogle studerende, med en akademisk tilgang, til at bruge kvalitetstid på udfordringen er guld værd for os. Vi er til dagligt travlt optaget af at drive virksomhed. Så vi håber at de studerende kan finde en businesscase i den stillede opgave og finde ud af hvem vi kan løse udfordringen med og hvordan, fortæller Tom Simonsen.