”Forandringsparathed er et must, hvis du vil overleve i morgen”

Robert Nielsen og Johan Stensig på 18 og 21 år går begge går på talentsporet på industriteknikeruddannelsen. Tidligere i uddannelsesforløbet har de stiftet bekendtskab med DAMRC, hvorfor det var helt naturligt for begge at deltage i Global Manufacturing Festival 2018.

”Vi har noget, der minder om 60 år på arbejdsmarkedet. Derfor er det enormt vigtigt at vide, hvilken fremtid vi måske går i møde, og hvordan vi kan blive – og forblive – forandringsparate. Det har dagens indlægsholdere forskellige bud på,” siger Johan, som er lærling hos Kyocera Unimerco i Sunds ved Herning."

”Jeg er ikke i tvivl om, at tiden er givet godt ud, idet jeg tidligere kun har haft gode erfaringer med hjem, når jeg har været i forbindelse med DAMRC,” siger Robert, der er lærling hos VOLA A/S i Horsens, hvor han primært arbejder med spåntagning, og tilføjer: ”Hver gang er jeg blevet overrasket over DAMRC’s logiske tilgang til at skabe værdi ind i de ting, jeg beskæftiger mig med”

De to unge deltagere giver deres bud på, hvad fremtiden bringer: ”Digitalisering af produktionen bliver det helt store,” siger Johan og fortsætter: ”Jeg tror, vi skal forberede os på, at de mennesker som i dag er ansat i produktionen vil få helt andre arbejdsopgaver – måske kun få år ud i fremtiden. Fokus bliver i højere grad på at skabe værdi for kunden, hvorfor selve produktionen bliver digitaliseret så meget som overhovedet muligt.”

Men hvis robotterne tager over, mister vi så ikke en masse arbejdspladser? ”Det korte svar er nej,” siger Johan og uddyber: ”De mennesker, som ikke skal stå i produktionen, vil overtage andre funktioner, da der f.eks. også er brug for nogle, som skal fortælle robotterne, hvad de skal gøre, bare for at tage ét eksempel. Den udvikling vil naturligvis stille andre og nye krav til uddannelsessektoren, men nej – jeg tror ikke, at ’robotificeringen’ kommer til at æde arbejdspladser i fremtidens Danmark, snarere tværtimod, og måske endda med mere interessante jobs i sigte.”

Tilbage til Global Manufacturing Festival og spørgsmålet om, hvorvidt de to unge vil anbefale andre at deltage i arrangementet næste gang: ”Ja, absolut. Det har jeg faktisk allerede gjort,” lyder det fra Robert, der bakkes op af Johan: ”Det handler om at blive klædt godt på til den fremtid, der venter. Det har man i høj grad muligheden for her.”

 


Global Manufacturing Festival blev afholdt d. 12. april 2018 i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, DAMRC og Business Region MidtVest. Læs mere om dagen her.